Rehtori baanalla

Tule tapaamaan vs. rehtoriamme Saila Kinnusta seuraavissa konserteissa:
(huom. muutokset mahdollisia, päivitämme listausta)

To 3.11.2022 Routarohtoa, Heinävesi

Ti 8.11.2022 Sointuja syysiltaan, Liperi

Ke 9.11.2022 Tuulen sävelet, Kesälahti

To 24.11.2022 Tuulen tahtiin, Polvijärvi

Ti 29.11.2022 Puhallinorkestereiden syksyinen oppilaskonsertti (Nuori soittaa 2022), Kitee

To 1.12.2022 Talvisia säveliä (Nuori soittaa 2022), Rääkkylä

Ti 13.12.2022 Ryhmien joulukonsertti, Kiteen kirkko

To 15.12.2022 Laulajien oppilaskonsertti, Kitee

Ti 20.12.2022 Kohti joulua, Tohmajärvi

Ke 21.12.2022 Winter on the Stage, Tohmajärvi

Konserttien tarkemmat tiedot löytyvät Tapahtumakalenteristamme!

Uusi lukuvuosi on alkanut

Lukuvuosi 2022-2023 on alkanut ja opetukset on saatu käyntiin. Vaikka niin solistiset- kuin ryhmäopetustunnitkin jo pyörivät, oppilaaksi voi edelleen ilmoittautua (kkmo.eepos.fi). Tänä syksynä kokeilussa on myös Kokeiluviikot (18.8.-1.9.22), joiden aikana tanssi-, muskari- ja musiikkivalmennustunneille saa tulla kokeilemaan ilman maksua ja ilmoittautumista.

Uusia tuulia musiikkiopistoon on tuonut rehtorimme Susanna Ertolahti-Mertasen virkavapaa (1.8.-31.12.22). Hänen sijaisenaan toimii pitkäaikainen kanteleensoitonopettajamme Saila Kinnunen. Saila on tehnyt rehtorin sijaisuuspätkiä aiemminkin.

Vs rehtori Saila Kinnunen

Tohmajärveläinen Saila kuvailee uutta työnkuvaa kiinnostavana ja mielenkiintoisena. Hän toivoo voivansa olla helposti lähestyttävä rehtori ja pyrkii puhumaan asioista avoimesti. Vaikka rehtorin työn kokonaiskuva ei vielä ole aivan selvinnytkään, tuo se hänen mukaansa vaihtelevuutta jo rutinoituneeseen opettajan työhön.
Musiikkia Saila ei kuitenkaan aio unohtaa, sillä sen positiiviset vaikutukset kannattelevat myös muutosten edessä. Soittaessa ajatukset vaeltavat muualle ja musiikki tarjoaa kanavan myös tunteiden käsittelyyn. Erilaisissa pienissä kokoonpainoissa soittaminen ja projektit, häntä suoraan lainaten, ”tuovat sydämen täyteen”.

Kyseessä on myös musiikkiopiston 35. lukuvuosi. Tervetuloa mukaan niin uudet kuin jatkavatkin oppilaat!

Musiikin täyteistä syksyä toivottaen,
Etti Vaine Pesonen
Viestintäasiantuntija

Miksi opiskella musiikkia tai tanssia?

Monelle perheelle syksy ja arjen alkaminen on tuonut tullessaan myös harrastuksista täyttyvän kalenterin. Valitseminen voi toisinaan olla vaikeaa, mitkä harrastukset olisivat mieluisimpia ja moneenko harrastukseen resurssit riittävät? Musiikki- ja tanssiharrastukset ovat erinomaisia vaihtoehtoja, koska sen lisäksi, että harrastaminen on ehdottoman hauskaa, on siitä myös valtavasti hyötyä myös muilla elämän osa-alueilla.

Kun harrastat musiikkia tai tanssia:

  • Oppiminen helpottuu
  • Elämäntaidolliset kyvyt kehittyvät: keskittyminen, toisten huomioiminen, itseluottamus, tunneilmaisu
  • Kuulomuisti kehittyy
  • Ajallinen tarkkaavaisuus kehittyy, siitä on hyötyä esimerkiksi pallopeleissä
  • Rytmitaju kehittyy, sillä on merkitystä mm. liikesarjojen oppimisessa
  • Yhteisöllisyys ja ystävät tuovat iloa elämään
  • Itseluottamus kasvaa
  • Stressi vähenee
  • Luovuus pääsee valloilleen

Unohtamatta sitä, että harrastaminen antaa merkityksellisyyden kokemuksia sekä auttaa työskentelemään pitkäjänteisesti.

Musiikki- tai tanssiharrastus tuo siis elämään paljon muutakin hyvää, kuin vaan hauskan harrastuksen. Kun harrastusta aloittaa, on hyvä muistaa, ettei mitään erityistaitoja tarvita. Esimerkiksi muskarista hyötyvät kaikki lapset riippumatta siitä, osallistuvatko he ryhmätilanteessa vai eivät.
Harrastuksen voi aloittaa jo ihan pienenä tai sitten jo varttuneemmalla iällä. Kaikki ovat tervetulleita harrastamaan!

Syksyisin terveisin,
Etti, viestintätuottaja

Uuden lukuvuoden 2021-2022 aloitus

Aloitamme uuden lukuvuoden Keski-Karjalan musiikkiopistossa virtuaalisella oppilasinfolla tiistaina 17.8.2021. Oppilasinfo on taltio, jonka voit katsoa sähköpostitse välitettävästä linkistä tiistai-iltana haluamaasi aikaan. Solistiset yksilöopetustunnit sovitaan tiistaipäivän aikana oman opettajan kanssa. Samaan päivään mennessä on verkkosivuillamme selattavissa myös muskarin (musiikin varhaiskasvatus), musiikin hahmotusaineiden, orkestereiden ja kuorojen aikataulut. Huomioithan ne tarvittavilta osin ennen kuin sovit henkilökohtaisia opetustuntiaikoja.

Musiikin hahmotuksen ryhmät (muha tai AMP) koskevat kaikkia perusopintoja suorittavia, ennen vuotta 2012 syntyneitä oppilaitamme. Musiikin hahmotustaitojen kartuttaminen omalta tasolta eteenpäin kuuluu yhteiseen opetussuunnitelmaamme. Opiskeluvaihtoehtoja sen osalta on useita: suurin osa oppilaista suorittaa hahmotusaineiden kokonaisuuksia ryhmäopintoina, ja osa enemmän itsenäiseen tekemiseen nojaavassa henkilökohtaisessa ohjauksessa. Molemmissa opiskelutavoissa on yhteiset tavoitteet.

Tanssin opetuksemme saa uuden kauden myötä lisävahvistusta ja uusia ryhmiä. Tanssitaiteen maisteri Maikki Palm ja tanssipedagogi Riikka Tolonen käynnistävät ryhmiä alkavalla kaudella Kiteellä, Tohmajärvellä ja Liperin Ylämyllyllä. Valikoimissa on tanssin varhaiskasvatusryhmiä 3-4 ja 5-6-vuotiaille, ja kouluikäisille sekä yleisen että laajan oppimäärän mukaisesti (1 tai 2 viikoittaista harjoituskertaa).

Konserttien osalta seuraamme päivittäin tiedotettavia kokoontumisrajoituksia ja määräyksiä. Elokuun alun tilanteen valossa pidämme konsertteja elokuun puolivälin jälkeen julkaistavan konserttilistan mukaisesti, mutta päivittäisellä varauksella. Kaikki oppilaskonserttimme streemataan verkkoon. Konserttipaikalla yleisönä voi olla turvavälein ja maskein. Mikäli rajoitukset tästä tiukentuvat, ilmoitamme asiasta verkkosivullamme ja sosiaalisen median kanavissamme Facebookissa ja Instagramissa. Niitä kannattaa seurata!

Lämpimästi tervetuloa aloittamaan uutta kautta! Opetus käynnistyy keskiviikkona 18.8.2021 lukujärjestyksen mukaisesti. Musiikin hahmotusopinnot käynnistyvät maanantaista 23.8. alkaen.

Susanna Ertolahti-Mertanen, rehtori

Kevättä kohti

Sain viime viikolla puhelun Outokummun kulttuuriohjaajan tehtävää hoitavalta Markku Tanskaselta. Hän kertoi, että Outokummun taiteilijaresidenssiin olisi tulossa huilisti kahdeksi viikoksi. Livia Schweizer lähetti pian tämän jälkeen sähköpostia, jossa mietimme mitä voisimme tehdä yhdessä.

Vappuaattona näimme Livian kanssa ja aluksi kerroin hänelle työstäni ja meidän musiikkiopistosta. Ehdimme harjoitella yhden dueton yhdessä ennen oppilaiden saapumista tunnille. Esitimme Fauren Pavanen minun Taitaja muha-ryhmän oppilaille.

Ennen esitystä oppilaat saivat esittää kysymyksiä, joita he olivat miettineet etukäteen. Kysymykset olivat todella hyviä ja Livia vastasi niihin innokkaasti.

Oppilaita kiinnosti, oliko Livia koskaan miettinyt soiton lopettamista, johon hän vastasi, että ei. Hän tosin oli ajatellut, miten jatkaa opintojaan lukion jälkeen ja haluaako hän opiskella jotakin ihan muuta, mutta päätyi musiikkiin. Erasmus-vaihto toi hänet aikanaan ensin Ouluun ja sieltä Sibelius-Akatemiaan.

Tunnin lopuksi Livia esitteli meille bassohuilua ja saimme kuulla siitä soittonäytteen.

Livian vierailu oli täydellinen ohjelmanumero meidän vappuaattoon ja päätti hienosti huhtikuun. Nyt kevätlukukausi on edennyt pitkälle ja ajatukset on aika suunnata lukukauden loppuun.

Mari, huilunsoitonopettaja

Soittokaveri

Kuvat Outokummun ja Kesälahden toimipisteiltä

”Hei! Olisiko sinulla soittokaveria minun oppilaalle?”

Tällaisia viestejä opettajamme lähettävät ahkerasti toisilleen ja jokaisena vuonna on muodostunut kivoja uusia soittokavereita. Mitä erikoista tässä toisen huiluopettajan viestissä sitten oli?

Minun oppilaat asuvat Outokummussa, Ylämyllyllä ja Sotkumassa, Sirpan Tohmajärvellä, Kiteellä ja Kesälahdella.

Musiikkiopistomme toimialue on laaja ja koko ajan yritämme keksiä uusia tapoja toimia. Miettiä, mitä uutta ja hyvää tästä vallitsevasta tilanteesta voisi seurata.

Nyt siis etsimme oppilaillemme soittokavereita virtuaalisesti. Sirpan oppilas lähetti minun oppilaalle äänet, joista teimme minun oppilaan kanssa pienen sävellyksen. Taltioimme sen ja lähetimme videon kohti Kesälahtea. Ensimmäisen kappaleen nimi oli ”Aurinkoinen Outokumpu”.

Olen hyvin innostunut tästä uudesta projektista ja kaikesta siitä, mitä siitä voikaan tulla. Ehkä soittajat joskus tapaavat musiikkiopiston yhteisissä konserteissa, kuulevat toisen soittavan ihan sen saman kappaleen, jota on harjoitellut itse, tai jospa päällä onkin vaikka samanlaiset paidat.

Myös ajatus vaikkapa kesämatkasta oman perheen kanssa soittokaverin kotipaikkakunnalle kuulostaa hauskalta. ”Olisipa kiva lähteä katsomaan, miltä siellä Kesälahdella näyttää.” Olemme jo jutelleet, missä Kesälahti on ja miten kauan sinne menisi autolla ajaessa täältä Outokummusta. Mutta nyt tutustumme toisiimme virtuaalisesti ja on mukava nähdä oma soittokaveri ruudun takana ja millaiselta oppilaan luokassa näyttää.

Musiikkiopistomme toimipisteet ovat laajalla alueella: Kesälahti, Kitee, Tohmajärvi, Rääkkylä, Liperi, Ylämylly, Outokumpu, Polvijärvi, Sotkuma ja Heinävesi. Oletko sinä käynyt kaikissa näissä paikoissa?

Mari, huilunsoitonopettaja

TET-viikko musiikkiopistolla

Olen 15-vuotias Kiira ja soitan pianoa. Olin iloinen kuullessani, että pääsen TET-viikoksi Keski-Karjalan musiikkiopistoon. Tavoitteenani oli viettää mielenkiintoinen, opettavainen ja arjesta poikkeava viikko. Ohjelmaan kuuluivat kolme päivää Tohmajärvellä, yksi Rääkkylässä ja yksi Ylämyllyllä. Pääsin tutustumaan muun muassa siihen, miten musiikkiopiston nettisivut on rakennettu ja miten konserttien julisteet sekä käsiohjelmat luodaan.

Ensimmäinen projektini oli vanhojen valokuvien skannaaminen. Nimesin tiedostot pienimilläkin tiedon rippeillä, mitä kuvien takaa löytyi. Kävin myöhemmin kuvailemassa Tohmajärvellä yhdessä musiikkiopiston viestintätuottaja Laura Siitosen kanssa.

Keskiviikko kului aluksi haastattelemalla sekä erästä opettajaa että hänen oppilaitaan. Kysymykset valmistelin itse. Myöhemmin osallistuin bändikamojen roudaamiseen illan konserttia varten. Rääkkylän yhteisvastuukonsertti järjestettiin streamaamalla. Konsertin aikana kuvasin video- ja kuvamateriaalia esiintyjistä.

Työtehtävikseni sain myöskin pienempiä hommia, kuten kuvaustelineiden kasausta ja esitteiden korjausta. Suunnittelin myös musavisan Pilli-lehteen. Tohmajärven kirjastolla oli taidenäyttely, johon liittyen kuvasimme videon soittajista. Laura tutustutti minut editointiohjelmaan.

Viikon päätteeksi pääsin Ylämyllylle, jossa haastattelin tanssinopettajaa ja monen eri ikäluokan oppilaita. Kirjoitin viikon mittaan haastatteluita puhtaiksi ja suunnittelin tätä blogipostausta. Sain tutustua henkilökuntaan ja eri toimitiloihin. Opin ennestään tuntemattomista tietokoneohjelmista, ja sain toteuttaa monia itsenäisiä tehtäviä. Kiitän hyvästä kokemuksesta!

Kiira

Voimaa valosta

Liikkuminen ulkona ja muuttuvat kauniit maisemat auttavat tänä vaikeana aikana. Kauniina päivinä myös työmatkat sujuvat mukavammin.
Kuvat: Riitta Kyytinen ja Kaisa Saari

Pian ollaan eletty vuosi tätä uutta arkea. Viime vuonna hiihtoloman jälkeen palasimme yhdeksi viikoksi lähiopetukseen ja sen jälkeen hyvin nopealla aikataululla opettajat ja oppilaat siirtyivät ruutujen taakse. 

Syksystä asti olemme saaneet olla pääasiassa lähiopetuksessa, mutta valmius siirtyä etäopetukseen on mahdollista alle vuorokaudessa. Musiikkiopistomme on ottanut erinomaisesti huomioon muuttuvan tilanteen.

Koska kukaan ei osannut aavistaa, miten kauan tässä kaikessa tulee menemään, on luonnollisesti välillä ollut hieman haastavaa venyä viikosta toiseen. Kysyin meidän opiston henkilökunnalta, mitkä asiat ovat auttaneet jaksamaan tätä uudenlaista arkea.

Vastauksissa kerrottiin, että tärkeitä ovat olleet muun muassa omasta jaksamisesta huolehtiminen, yhteinen vapaa-aika perheen kanssa ja yhteydenpito etänä muualla asuvien perheenjäsenten kanssa, liikkuminen ulkona, oppilaiden ja perheiden sinnikkyys ja mukana kulkeminen, uuden oppiminen sekä kannustava esimies. Myös työyhteisössä vallitseva hyvä yhteishenki, kivat työkaverit, toimistolaisten ystävällisyys ja apu, hyvät etätyövälineet sekä tekemisen meininki mainittiin.

Jaksamiseen ovat auttaneet tavalliset asiat, kuten riittävä määrä unta sekä sopiva määrä ruokaa ja liikuntaa.

Hyvät ja mukavat oppilaat ovat auttaneet jaksamaan.

Paljon on jo opittu ja tullaan varmasti vielä oppimaan. Kiitos vielä kaikille oppilaille ja vanhemmille, kun olette olleet mukana jakamassa tätä uutta arkea. Oppilaat ovat edistyneet hienosti ja ehkä soittotunnin aikana on ollut pieneksi hetkeksi mahdollisuus unohtaa tämä vallitseva tilanne jonkin mukaansatempaavan kappaleen ajaksi.

Kevään eteneminen, pitenevät päivät ja kauniit aurinkoiset hetket auttavat pitämään hymyn huulilla ja toivon tulevassa.

Mari, huilunsoiton opettaja

Opettamisessa on huomioitu turvavälit ja maskit.

Huiluope muistelee!

Oppilaat kyselivät, että miten kuppirytmi menikään?

Soitimme sitä yhdessä Kiteesalissa Keisarin uudet vaatteet -näytelmässä.  Siitäkin on jo yli kuusi vuotta aikaa! 

Teimme tällä viikolla oppilaan kanssa uuden treenivideon kuppirytmistä:

Tästäpä puuhaa viikonlopulle, ei kun treenaamaan!

Sirpa, huilunsoiton opettaja

Kuva (Sirpa Hyvönen): Keisarin uudet vaatteet -näytelmän pukuloistoa

Joulu on taas

Suomalainen musiikki ja joululaulut ovat soineet viimeisten viikkojen aikana opetusluokissa sekä konserteissa. Poikkeusolot ovat vaikuttaneet loppuvuoden konsertteihin, mutta uusia ratkaisuja löydettiin hyvin nopeasti. Konserttien aikatauluja porrastettiin, niitä jaettiin useampaan osaan ja yleisö sekä vanhemmat jätettiin kokonaan pois. Osa konserteista onnistuttiin streamaamaan koteihin.

Vahva maskisuositus on tuonut opettajille uuden ilmeen soittotunneille ja oppilaat alkavat pitää tätä normaalina, koska myös monissa kouluissa maskit ovat käytössä.

Näistä poikkeavista järjestelyistä  huolimatta siirrymme pian huojentuneena joululomalle. Saimme vietyä lukukauden läpi lähiopetuksessa lähes kokonaan melkein loppuun asti ja pystyimme tarvittaessa tarjoamaan oppilaille erilaisia tapoja osallistua tunneille. 

Paljon uusia asioita on opittu ja siirtyminen kohti kevättä tuntuu erityisen huojentavalta.

Mieleeni jäi eräs keskiviikko, kun saavuin töihin mustassa kukallisessa mekossa. Tytär tuli koulun käytävällä vastaan ja hänen kaverinsa kysyi, onko sinun äiti menossa johonkin juhliin. Siihen tytär vastasi: ”Eeeeei ku se on menossa vaan töihin.”

Jokainen opetuspäivä onkin tuntunut juhlalta ja suurelta ilonaiheelta nähdä oppilaita samassa tilassa, vaikkakin välimatkat huomioiden.

Mikä voisi olla yhteinen joululahjatoive? Luulen, että se olisi mahdollisimman normaali arki loman jälkeen ja tietysti tämä lähiopetuksen jatkuminen.

Kiitos, kun olet seurannut blogiamme tämän syksyn. Hyvää joulun aikaa ja onnea vuoteen 2021!

Mari, huilunsoiton opettaja

Kuvat: Masked teachers -20 / Talven taikaa musiikkiopiston pihapiirissä Tohmajärvellä